streda 25. mája 2011

stieg larsson

tri knihy: muži, ktorí nenávidia ženy, dievča, ktoré sa hralo s ohňom, vzdušný zámok, ktorý vybuchol. alebo jednoducho millenium. áno, áno, asi všetci už o ňom počuli a čítali. ale aj tak si dovolím venovať jeho trilógii pár riadkov, lebo si to skutočne zaslúži.

napínavá trilógia s detektívnou zápletkou, kde sa napätie stupňuje každou stránkou a čítate do 3 ráno, len aby ste sa dozvedeli, ako to dopadne. to je stručné zhrnutie tejto škandinávskej delikatesy, ktorej autor bohužiaľ umrel a viac nás nepoteší :( ale teraz ponúka príbeh charizmatického odhodlaného novinára a podivínskej hackerky s ešte podivnejším osudom. zavedú nás do švédska, kde spolu hľadajú veľmi dobre ukrytých vrahov. prvé dve knihy sú fascinujúce, tretia je trošku zdĺhavá a miestami nudná, ale neznižuje hodhotu trilógie ako celku.

zaujímavou skutočnosťou tohto diela je, že bola sfilmovaná a to veľmi, veľmi dobre. možno to dosiahli tým, že film neprenechali američanom a vznikol vo švédskej produkcii (bohu vďaka). práve tieto filmy môžete vidieť na HBO a skutočne ich odporúčam.

odporúčanie: áno, áno, áno

stieg larsson: millenium, ikar, 2008-2009



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára