streda 4. mája 2011

gabriel allon (daniel silva)

kto by nepoznal agenta 007, sprevádza nás filmovými dejinami už pekne dlhý čas. v knižných dejinách, síce v trošku kratšom časovom období existuje ešte jeden vynikajúci tajný agent- gabriel allon.

na prvý pohľad príťažlivý reštaurátor starých obrazov, ktorý sa s láskou skláňa nad obrazmi od rafaela a dáva im nový šat. na druhej strane nebezpečný agent izraelskej tajnej služby,  ktorého prvou úlohou bolo zneškodniť vrahov izraelských olympionikov z mníchova 1972. izrael je stále v nebezpečenstve a jeho odvážni agenti na čele so starým šéfom arielom šamronom ho chránia pred útokmi teroristov.
asi by to bola klasická séria  špionážnych románov, pár teroristov, mŕtvol, primeraná dávka sexu. silva však  pridáva čaro umenia, tajomnosť nacistických zločinov, príťažlivosť utajených bankových účtov vo švajčiarsku a pohnutý príbeh gabriela.

niektoré knihy sú trošku slabšie, iné vás donútia čítať do konca na jeden dych. ale určite budete zakaždým netrpezlivo očakávať nový príbeh.

odporúčanie: pre milovníkov špionážnych románov, priaznivci palestínskeho štátu a arabského sveta musia trošku privrieť oči :)

daniel silva: tajný agent, v tieni moskvy, zradca.... slovenský spisovateľ od roku 2003

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára