streda 25. mája 2011

4x pre nastávajúce maminy

keď sa žena má stať maminou po prvý krát, s miernymi obavami hľadí do budúcnosti a hľadá všetky možné informácie, ktoré by jej ozrejmili, čo ju to vlastne čaká. a práve na toto sa prichystal trh a zavalí ju množstvom publikácií, ktoré ju "zaručene" pripravia na to, čo bude (zabudnite, na to sa nedá pripraviť, dieťa sa správa vždy inak, ako chcete :) mne ale celkom pomohli tieto 4:

baby-books-guide.com

A child is born je obrazová publikácia, ktorá verne fotografiami zaznamenáva vnútromaternicový vývoj od spojenia spermie s vajíčkom až po pôrod. budúca mamina tak presne vie, ako v ktorom mesiaci jej bábätko vyzerá. táto fantastická knižka švédskych autorov nilssona a hambergera vyšla prvý krát pred 40 rokmi a doteraz má verných čitateľov.

martinus.sk

jednoducho som ju našla v skrini a stala sa sprievodcom celého môjho tehotenstva a začiatku materstva. jedno je prečítať si kvantum "zaručených" informácií na webe, iné je vidieť to v knižke a v čase pochýb len nalistovať. zaoberá sa tehotenstvom, pôrodom, ale hlavne prvými dňami s bábätkom, ako sa vyvíja jeho denný režim a čo robiť pri prvých problémoch. 

martinus.sk

táto útla knižočka slovenského pôvodu pomôže nie len v otázkach pracovnoprávnych vzťahov počas tehotenstva a materstva (posledná vyšla tuším v roku 2007, tak je trošku neaktuálna v tomto smere), ale aj čo treba vybaviť po narodení dieťaťa, a čo mu treba prichystať do výbavičky. všetko je jednoduché, prehľadné, napísané viacnásobnými skúsenými maminami.

martinus.sk

dlho som si mysela, že knihy o výchove obídem a tie americké veľkým oblúkom. ale práve túto matky na fórach ospevovali a v stave zúfalstva som si ju teda kúpila (vtedy asi poslednú v bratislave, je už bohužiaľ vypredaná). harvey karp je vychytený americký pediater, ktorý sa v tejto knihe podelí s rodičom o tajomstvo generácií- ako sa zbaviť trojmesačnej koliky. ak ste ešte nemali dieťa, neviete si predstaviť ten zúfalý plač o ktorom neviete, čo je jeho príčinou. a práve v tejto knihe sa všetko dozviete. niektoré veci tu vyzerajú fakt, ale fakt divne, ale skutočne zaberajú, osobne odskúšané, odporúčané množstvom matiek na celom svete :)

odporúčanie: všetky na vlastnej koži odskúšané, a bola som spokojná

a child is born, lennart nilsson, lars hamberger, a merloyd lawrence book, 2003
veľká kniha o matke a dieťati, elizabeth fenwicková, perfect, 2008
príručka pre rodiča začiatočníka, eva pavlíková, charis, 2006
nejšťastnejší miminko v okolí, harvey karp, ikar, 2005 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára