nedeľa 23. mája 2010

koho ešte musím spoznať?

pôvodne som si myslela, že ku kvalitnému životu potrebujem dobrú rodinu a pár priateľov. ako dospievam, vychádzam z tohto omylu. aby som normálne fungovala v spoločnosti, potrebujem poznať hromadu ľudí.

predpokladajme, že život človeka začne niekedy na výške. potrebujete poznať na začiatok pár ľudí, ktorí bývajú v BA,aby vás zasvätili do života (kam na nákup, odkiaľ brigádu). potom treba pár dobrých spolužiakov, ktorí už majú kontakty, aby sa získali minuloročné testy, poznámky, ťaháky. dôležitou osobou je člen ubytovacej komisie, veď treba niekde bývať. celkom dobre je chodiť s nejakým doktorandom, resp. asistentom. ak vás aj priamo neučí a je natoľko čestný, že vám nekradne testy od kolegov, aspoň sa dostanete do povedomia vyučujúcich :)

tak, je po štátnici, začína reálny život, treba prvú prácu. úplne super je, keď rodičia vlastnia firmu, alebo má tatko známych. keď nie, bodne kamarát v personálnej agentúre. alebo nejaký, ktorý pracuje a dohodí vám job.

s hľadaním dobrého podnájmu je to ako s prácou, aj keď teraz značne pomáha FB, stačí rozhodiť siete.

ak ste si doteraz nezohnali partnera, je pravdepodobné, že vás zoznámia spoloční priatelia. alebo aspoň dobroprajný kolega.

gravidita a pôrod. človek by povedal, že veď štandardná starostlivosť. zasvätení ale vedia, že treba mať známeho gynekológa, pôrodníka, alebo mu aspoň niečo šupnúť do vačku (to sa teraz už robí oficiálne, žiaden strach z úplatkárskych afér), lebo pri prípadných komplikáciách nikto za nič neručí.

dieťa rastie, treba ho dať do škôlky. vzhľadom na baby boom posledných rokov, ak nepoznáte riaditeľku, tak sa na prijatie načakáte (ale tu prípadne tiež pomôže sponzorský dar).po čase treba zubára. ale ktorého, keď v hlavnom meste skoro nikam deti neberú? musíme sa zoznámiť so zubárom. dať juniora na plavecký krúžok? plný poradovník, ak nepoznáte trénera. ak je učiteľka angličtiny na figu borovú (normálny jav, lebo to nie je učiteľka, len bývalá au-pair), treba kontakt na súkromné doučko. po dvoch materských sa chystáte späť do práce? aaale, ešte že ten známy stále pracuje v personálke.

medzitým sa nájde veľa iných vecí. máte šibnutých susedov? máme v telefóne známeho právnika. starnú nám rodičia. aj nejaký kamarát lekár by sa zišiel, lebo felčiari v zadĺženej nemocnici....nebodaj ich treba doopatrovať. kamarátka je riaditeľka v domove dôchodcov (okrem známosti treba aj sponzorský dar).

po rodičoch ostane prázdny dom, bolo by ho treba prerobiť na chalupu. no koho treba? známeho murára, inštalatéra a elektrikára (len tak hocikoho si tam nepúšťajte, odfláknu robotu, keď nad nimi nebudete stáť).

stres na pracovisku? kamarát je psychiater, vďaka bohu. a sestra farmaceutka, tak kde je problém?


nazbieralo sa toho dosť. a to som ešte nedošla k dôchodkovému veku a určite pozabúdala na množstvo iných životných situácií......takže:


čas je drahý, treba sa rýchlo zoznamovať :)

1 komentár: