streda 20. apríla 2011

Pocta stephenovi kingovi

Upratovala som knižnicu a konečne sa mi podarilo dostať všetkých kingov vedľa seba. poviem vám, už je v dvoch radoch. a verím, že jeho knihy budú naďalej pribúdať. možno sa spýtate, prečo práve king, veď väčina hororov je tak podobná, hromada krvi, pár upírov a koniec.... A tu sa práve, milí čitatelia mýlite.

S. king sa dostal do povedomia predovšetkým autorstvom hororových kníh ako osvietenie (the shining), hmla. alebo cintorín zvierat (pet semetery) či Misery. King nepíše len horory. nájdete u neho poriadnu kopu fantasy, a málokto vie, že je autorom  zelenej míle s tomom hanksom. 
Čo ma však ku kingovi priťahuje je jeho psychologické spracovanie postáv. Vo svojich apoklayptických románoch sa zameraiva na konanie nie len jednotlivca v hraničnej situácii, ale aj davu, masy ľudí, ktorá sa vždy správa podľa určitých zákonitostí. Je fascinujúce prizerať sa, ako deštrukčne sa naša vyspelá spoločnosť dokáže správať. Potvrdzuje, že zlo a dobro v nás stále existujú, stále hrajú tú svoju hru a je len na človeku, čo si vyberie. Diabol v jeho knihách je vždy fyzicky prítomný, dobro málokedy, to musí jedinec nájsť hlboko vo svojom vnútri a nepustiť ho.

Odporúčanie: ano, ano ano

zelená míľa, svedectvo, nezbytné veci, to, pod kupolou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára