pondelok 7. februára 2011

aj aj teba (maxim e. matkin)



ak na toto dielko čakali matkinovci veľmi dlho. a reakcie boli rôzne. od fanaticky spokojných po nevraživo odmietavé. ale väčšinou rozpačité.
matkin ma spravádza už roky, mám pocit, akoby sme spolu dozrievali, menili svoj postoj k životu.
pravdou je, že na rozdiel od predchádzajúcich kníh tu chýba tá briskná irónia, hladký dej, napätie, jemný humor vďaka ktorému sa dokážeme zasmiať pri pokuse o samovraždu a nad vulgárnymi nadávkami nepokrúti hlavou ani puritán.
z môjho pohľadu však autor dospel do úplne iného životného štádia. akoby sám mal doma deti, manželstvo po dlhých rokoch stratilo na šťave a monotónnosť jednoduchých dní sa prejavila aj na písaní. akoby opisoval môj/váš život. moje dieťa sledujúce chobotnicu oswalda, pracovné povinnosti manželov, ktorí sa navzájom vzďaľujú a spomienky na to minulé sú akési krajšie, príťažlivejšie.
stále je to však matkin. stále hľadá lásku a spriaznenú dušu. už nie v baroch a na internete, ale v človeku, ktorého sme už raz našli. je to o pocite, že ľudia, ktorí za to stoja, sú okolo nás, len si ich možno nevšímame, berieme ich ako samozrejmosť. a na niektoré duše zakopneme, ani nevieme ako, len na krátku chvíľu a zmenia nám pohľad na svet.
na takú malú knižku o manželstve a hľadaní je tam stále dosť veľmi zaujímavých a múdrych myšlienok. niektoré udrú do oka hneď na prvý krát, niektoré až po druhom prečítaní. a niektoré sú tak krásne, že musím povedať autorovi Ďakujem.

"Si úžasná (matka). Každá matka sa v tom niekedy topí. Každá. Aj tie, čo majú dobrého muža, majú dosť peňazí a dieťa sa im nestalo, ale si ho vymodlili. Je to ťažké, priviesť na svet dieťa a doživotne sa oň starať, každý deň, každú noc, každú hodinu myslieť na jeho blaho, myslieť na blaho toho iného človeka, to je ťažké, nestratiť ani na chvíľu odhodlanie a sebadôveru, že je to jednoducho nemožné nemať nikdy slabú chvíľku a nepovedať si, že to malo byť inak"


Odporúčanie: k maximovi tolerantným čitateľom


Aj aj teba, Maxim e. MAtkin, Slovart 2010

1 komentár:

  1. Dobre napísané.. Mamča dostala na Vianoce tak ako stála matkinomaniačka si ju nenechám ujsť... ;)

    OdpovedaťOdstrániť